Antioksidanter – Matvarer som inneholder antioksidanter

A

Hva er antioksidanter?

Antioksidanter er stoffer som kan beskytte cellene mot skade forårsaket av ustabile molekyler kjent som frie radikaler. Frie radikaler kommer fra en rekke kilder som luftforurensninger og sigarettrøyk. Eksempler på antioksidanter inkluderer vitamin C, vitamin E, vitamin A, betakaroten, selen og lykopen.

Disse antioksidantene finnes i mange grønnsaker, frukt og korn. Det er fordelaktig å supplere med et multi-vitamin hvis du føler at du ikke får i deg den daglige anbefalte mengden antioksidanter, men stol aldri på et tilskudd for alle dine antioksidantbehov siden det ikke finnes noen riktig erstatning for den ekte varen.

Matvarer som inneholder antioksidanter

Det finnes en rekke matvarer som inneholder antioksidanter. Varier matutvalget for å sikre at du får i deg alle nødvendige vitaminer og mineraler:

  • Vitamin C. Dette finnes først og fremst i frukt, som guava, kiwi, papaya, jordbær, appelsiner, sitroner og melon. Ytterligere kilder til vitamin C er rød paprika, persille, brokkoli, blomkål og tomater. Det finnes også i enkelte kjøttstykker, spesielt lever.

  • Vitamin E. De mest tallrike kildene til vitamin E er vegetabilske oljer, som palme-, solsikke-, mais-, soya- og olivenolje. Peanøtter og solsikkefrø er ekstra kilder til vitamin E, så vel som grønnsaker som mais, asparges og tomater. Dette kan også finnes i berikede frokostblandinger.

  • Vitamin A. Dette finnes i mørkegrønne grønnsaker som brokkoli, spinat og kålrot, samt i andre grønnsaker som gulrøtter, squash, søtpoteter og gresskar. Noen frukter, som cantaloupe og aprikoser, gir en god kilde til vitamin A. Det kan også finnes i animalske kilder som lever, melk, smør, ost og egg.

  • Betakaroten. Følgende matvarer er spesielt rike på karotener: søtpoteter, gulrøtter, grønnkål, spinat, kålrot, vintersquash, grønnkål, koriander og fersk timian.

  • Selen. Diettselen kommer fra nøtter, frokostblandinger, kjøtt, fisk og egg. Paranøtter er den rikeste vanlige kostholdskilden. Høye nivåer av selen finnes også i kjøtt som nyre, krabbe og hummer.

  • Lykopen. Lykopen er en potent antioksidant som finnes i tomater, vannmelon, guava, papaya, aprikoser, rosa grapefrukt og blodappelsiner.

En diett rik på antioksidanter har vist seg å forebygge og beskytte kroppen mot sykdommer som kreft, hjertesykdom, hjerneslag, Alzheimers sykdom, revmatoid artritt og grå stær.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta