Dressursaler – De kjennetegn

D

Engelske saler skiller seg fra hverandre på flere forskjellige måter. Primært lå forskjellene i seteplasseringen og klaffformen og klafflengden. I disipliner som hopping hvor rytteren trenger kortere stigbøyler for ekstra støtte, er klaffen mer fremover og kortere for å imøtekomme knebøyningen. Av samme grunn er setet plassert lenger bak slik at rytteren ikke skyves foran salen når han hopper over et gjerde. I tillegg vil polstring i setet og knærullene på en sal hjelpe jaktseterytteren, men er ikke nødvendig i andre engelske saler.

Innenfor disiplinen dressur sitter rytteren mer oppreist og med lengre stigbøylelengde enn en jaktseterytter fordi dressurryttere ikke hopper hindringer. Derfor er salklaffen lengre og rettere ned bak hestens skulder enn en jaktsal. Setet er nærmere hestens manke som bidrar til å holde rytterens tyngdepunkt på riktig plass. Pommelen er litt høyere og det dypeste punktet på setet er mer forover da det gir mulighet for en lengre benstilling.

Setet er vanligvis mye dypere i en dressursal enn en hoppesal, og lar rytteren sitte komfortabelt opp i salen, men likevel i en avslappet stilling for å påvirke hesten. Polstringen på panelene er vanligvis mindre enn i en jaktsal for å tillate en tettere følelse til hesten. Den har ofte en bredere bæreflate enn en hoppesal også.

Noen design har mer polstring foran kneet, mye mer enn i en hoppesal, som sies å hjelpe rytteren med å holde kneet nede og låret bakover. Imidlertid er det vanligvis lite polstring bak leggen, da rytteren må kunne bevege underbenet fritt rundt for å gi hjelpemidler til hesten.

Bartene på de fleste dressursaler er veldig lange, slik at omkretsen kan spennes nær hestens albue i stedet for under rytterens ben (noe som vil være i veien for å gi effektive benhjelpemidler).

Det er viktig at salen din passer både til deg og hesten din. Når du bestemmer deg for å velge en dressursal, pass på at du måler hesten fra hoven til manken og deretter fra manken til krysset. Du trenger disse målene når du velger salen din for å være sikker på at den passer. Men hvis du rir mer enn én hest, er det ikke så praktisk å kjøpe en annen sal til hver enkelt! Du kan prøve gelputer som tilpasser seg hestens form for å hjelpe den ene salen til å passe. Prøv å tilpasse salen slik at det er tilstrekkelig plass mellom spiserøret og hestens manke og jevnt fordelt over ryggraden.

Du bør også sitte i flere dressursaler for å finne en som er mest komfortabel for deg. Som oftest kan du besøke klesbutikker og sitte i dressursadelen du kan kjøpe mens den står på salstativ. Merker og stiler varierer, så bli kjent med dem alle før du bruker mye penger!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta