En guide til å velge den ridesporten som er den rette for deg

E

Som alle idretter kan ridning gi en enorm mengde moro og trening. Innen hesteverdenen er det et utall forskjellige idretter. Så det spiller ingen rolle om du er en fornøyelsesrytter i helgen eller en seriøs konkurrent, en spenningssøker eller en nervøs Nelly, det er noe for omtrent alle.

Generelt sett er hestesport delt inn i kategorier. Det er westernridning, olympiske disipliner, utholdenhet, lystridning, nyhet, hesteveddeløp, rodeo, lagsport og vognkjøring. Selvfølgelig er det også noen få obskure idretter som hvelving, le trek og leirdrafting. Innenfor disse kategoriene er det en rekke forskjellige idretter igjen.

Western ridning oppsto i Amerika i de tidlige grensedagene; hester var den eneste måten å gjete og sortere storfe på. Den er mest kjent for idrettene kutting, reining og vestlig nytelse. Appaloosaer, Quarter-hester og maling er de viktigste rasene som brukes i Western.

De olympiske disiplinene involverer kunsten dressur, sprangridning og stevne. Disse hadde sin begynnelse i militær krigføring som en måte å trene både hesten og rytteren til å bli smidige og dyktige til å hjelpe til med å overvinne fiender på slagmarken. Gjennom årene har en rekke raser vært populære for disse idrettene. I dag er varmblod den mest foretrukne rasen.

Utholdenhetskjøring er et løp over lange avstander under kontrollerte forhold. Arabere og arabiske derivater er den mest fremtredende rasen som brukes i denne disiplinen på grunn av deres utholdenhet. Sporten med utholdenhetsløp ble oppfunnet som en militær test for kavalerimontering, der hester måtte gå på en 5 dagers tur på 485 km (300 mil) og bære rundt 100 kg (200 lb) i vekt.

Nyhetsridning inkluderer monterte spill og løp, mest populære på ponniklubbnivå. Mange spill involverer hesten og rytteren som raser mot klokken for å komme seg rundt en bane. Den mest kjente av nyheten ridesport er sannsynligvis tønneracing som ofte sees på rodeo. En rekke raser brukes til disse, med ponnier som er veldig populære.

Rodeo-ridning involverer en rekke idretter, inkludert team roping, bronco riding, tønneracing og breakaway roping. I Australia involverer rodeo vanligvis også en dag med leirtegningskonkurranse. I likhet med westernridning, hadde leirdrafting sin opprinnelse tidlig i Australia, sannsynligvis rundt 1880- til 1890-tallet, og innebærer å kutte en ku eller tyr fra en flokk i en “leir”, og deretter navigere dyret rundt en kløverbladformet kurs. Den australske stamhesten er den fremtredende rasen som brukes til denne sporten, selv om quarterhester også gjør det bra.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta