En kort historie om hesten

E

Før vi begynner med en kort beskrivelse av ‘History of the Horse’, er her noen fakta jeg trodde du ville finne interessant.

o Omtrent 75 millioner hester bor i verden vår i dag, ingen spøk! Kan du til og med pakke inn din

gå rundt så mange hester? Ikke bekymre deg, jeg synes det er veldig vanskelig.

o Høyden på en hest kan måles med hendene. 1 hånd tilsvarer 4 tommer.

o Hesten har skarp hørsel, retning og luktesans. Huden er veldig sensitiv og den vil reagere raskt med en minste berøring, nakketøyning osv.

o Populære raser er fullblods, araber, kvarterhester, American Paints, Appaloosas, Clydesdale, Palominos, Rocky Mountain Horses, Morgans, etc. det er mange flere raser, bare for mange til å nevne her.

o Det er flere merker på dyrets kropp som en stjerne, hvitt ansikt, stripe, hvit snute, flamme, etc.

Fakta er ikke nyttig uten den historiske informasjonen. Hester, som alle andre skapninger, ble nyttige for lenge siden. I løpet av Salomos tid og det delte riket brukte Israel også utstrakt bruk av vogner og hester. Salomo hadde førti tusen båser med vognhester og tolv tusen vognsoldater (1 Kongebok 4:26). En hest og en vogn kunne lett reise tre mil

på en dag; og opptil førti-fem miles om dagen når det er nødvendig. Fantastisk!

Hestetegninger eksisterte rundt 3000 f.Kr. Tegninger av vogner som trekkes av hester kan sees i huler under bronsealderen.

En grav i Egypt presenterte ridning i 1600 f.Kr. dette er den tidligste registreringen som kan spores i Egypt.

Det var i løpet av 1400 f.Kr. da en første skrevet tekst om hester ble produsert. Teksten sier opplæring av hester for vogner. Xenophon skrev The Art of Horsemanship rundt 360 f.Kr. og diskuterte der ridning, psykologi og omsorg for hesten. Informasjon om boken er fortsatt relevant og brukes i dag.

Under istiden streifet hester rundt på alle kontinenter unntatt Antarktis. De forsvant på mystisk vis i løpet av denne epoken; en teori sa at forsvinningen skyldtes migrasjon av disse dyrene mot vest gjennom landbroer i Sibir.

Etter Karl den Store rundt 300-tallet var hester med stigbøyler og saler svært synlige. Dette er en asiatisk oppfinnelse; man trodde at asiater var de første som hadde temmet og ridd hester. Det banet vei for de beredne riddernes utvikling. Rundt 1519 e.Kr. dukket disse dyrene opp igjen i Nord-Amerika og ble brakt av spanske erobrere til Mexico

Selv med disse historiske anmeldelsene er det andre historiske fakta som presenteres av andre land. Det er kjent at persere, kinesere og assyrere var dyktige ryttere helt tilbake i 3000 f.Kr.

o Brahmaner fra India hevdet seg som de første rytterne. Kinesere ble antatt å være de sanne ryttere; helt tilbake til 4000 f.Kr. begynte de å spenne hestene sine. Allerede i 1000 f.Kr. var kinesere også involvert i selektiv konformasjon og avl av hester.

o Hetittene fra Middelhavet brukte hester til krig rundt 1600 f.Kr.

o Assyrere var den første rasen blant østlige middelhavsfolk som hadde brukt hester med last; dette ligner salen i dag.

o Egypterne brukte vognhester for å utvide imperiet sitt; dette er helt tilbake til 1650 f.Kr. De typer hester som brukes i Egypt er mye forskjellig fra de arabiske hestene.

o Gresk mytologi presenterte hester som sjødyr styrt av deres gud Posiedon. Posiedons bevingede hest ved navn Pegasus er også skrevet i mytologien.

o For lenge siden døde dessverre hester som våget seg inn i Kenya på grunn av en sykdom kjent som Trypanosomiasis. Ponnier som hadde nådd den rene og sykdomsfrie delen av Kenya og overlevd ble de første hestene i Øst-Afrika.

Selv om hester har blitt tamme for lenge siden, dukker det opp mange misoppfatninger om historien deres. Han siterer B. MacFadden fra University of Florida og presenterer noen poster fra tidsskriftet “Science”:

o For rundt 20 millioner år siden endret hester seg i størrelse. Noen ble større og andre minimerte til størrelser på hunder. Disse dyrene utviklet seg ikke bare større.

o Forhistoriske hester var ikke løvspisere. De tilpasset seg nettopp til å spise både bladrike materialer og gress.

o Hestens fossiler i Nord-Amerika døde ut for rundt 55 til 10 000 millioner år siden. Dette var de første hestene og ikke de som ble brakt av nybyggere i Europa til Amerika.

MacFadden uttalte videre at en klar kunnskap om registreringer av hesters fossiler er avgjørende for å illustrere utviklingen deres.

Hester har vært synlige gjennom historien og har blitt brukt til ulike formål. Et viktig formål med disse dyrene er et transportmiddel. De har også blitt brukt i jordbruk og kriger. I dag brukes hestenes grasiøsitet, smidighet, hurtighet og styrke til glede og konkurranser. I likhet med andre dyr har hester en ekstremt rik historie som er verdig å studere og nyte.

En kort guide til forskjellige raser

Jeg har listet opp noen få raser her for å gi deg en idé. Det er hundrevis av

forskjellige raser i verden i dag, og jeg er sikker på at mange flere kommer.

ARABISK – En av de eldste og uten tvil den vakreste rasen i verden, arabiske hester er primært oppdrettet av beduinene, en streifende arabisk stamme, og brukes hovedsakelig til konkurranse- og rekreasjonsridning. Forvent å betale dyrt hvis du ønsker å anskaffe en araberhest. Denne spesielle rasen førte til utviklingen av fullblods.

QUARTER HORSE – USA er den stolte og originale oppdretteren av quarter-hester, og de kan brukes til ridning, racing og arbeidsformål. De fleste av bildene du vil se rundt deg med cowboyer er montert på quarter-hester.

ANDALUSISK – Også referert til som den spanske hesten, stammer den andalusiske rasen fra den iberiske halvøy og har en betydelig innflytelse over nesten alle andre hesteraser bortsett fra .

BELGISK TUNGHEST – Denne rasen er en av de mest populære valgene for arbeidshester.

MUSTANG ELLER BRONCO – En Mustang er en frittgående villhest fra det nordamerikanske vesten. Den stammet først fra hester brakt til Mustang” er også populær for høyytelsesprodukter og sportsmaskoter.

Merk: I 1971 anerkjente USAs kongress Mustangs som “levende symboler på den historiske og pionerånden i Vesten, som fortsetter å bidra til mangfoldet av livsformer i nasjonen og berike livene til det amerikanske folket.” I dag varierer Mustang-besetninger i hvor stor grad de kan spores til originale iberiske hester. Noen inneholder en større genetisk blanding av ranchbestander og nyere raseutsettinger, andre er relativt uendret fra den opprinnelige iberiske bestanden, sterkest representert i de mest isolerte bestandene.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta