Fordeler og fordeler med barryggskjøring

F

Bareback ridning (uten sal) var alltid noe barn gjorde. Du tok ponnien din fra feltet, hoppet på og du gikk.

I dag fungerer vi knapt uten saler. Mens saler hjelper oss å se pene ut eller være mer funksjonelle, har barback-kjøring mange fordeler for både holdning OG selvtillit.

Barebackridning lar deg føle hestens sanne bevegelse, og sender rytteren informasjon som er avgjørende for høyere trening. Det er nettopp denne ideen som korrelerer med at engelske saler har minst mulig skinn mellom hest og rytter, spesielt i dressursaler, hvor klaffene er tynne og fleksible.

Denne stilen er ikke spesiell for noen disiplin, og alle disipliner og nivåer av ryttere kan dra nytte av den. Jeg rir barback en dag i uken, og det forbedrer ikke bare rideprestasjonene mine, men har også en tendens til å finjustere hesten, siden han/hun er i stand til å føle mykere, subtile signaler umiddelbart, uten innblanding av lær.

Bareback lar også rytteren forbedre balanse, styrke, holdning, fleksibilitet og en sidegevinst av økt selvtillit. Når hesten beveger seg, er du i stand til å kjenne muskelgruppene reagere, og du får en følelse av hvor hestens føtter er plassert i hver bevegelse. En del av det å være en god rytter er evnen til å koble seg til hestens kropp og føtter. Mange flotte ryttere vil fortelle deg at de føler seg som om de blir en, nesten som en kentaur.

Rytterne er idrettsutøvere. Uansett hvor mye du sykler, trenger du sterke muskelgrupper. Og sterke muskler må strekke seg for å være fullt funksjonelle. Å strekke seg mens du sykler barback gir deg mer plass til å bevege seg og gir rytteren en bedre balansefølelse. Det kan ikke gjøres mens bena er limt til hestenes sider. Du må være fri for spenninger, sitte med balanse og frihet.

Lengsel

Dette er en fin måte å begynne på, og husk å bruke en trygg hest! Noen liker å bruke tøylene, men jeg synes det er best å binde av alt utstyr og bare konsentrere meg. Skulle hesten gjøre noen bevegelser som er ubehagelige eller skremme deg, gå av. For mange ulykker skjer fordi rytteren blir ombord. Hvis du finner ut at hesten kan være stille, men ikke egnet mens den lengter, la føreren gå deg rundt. Utfør også dette innenfor rammen av en roundpen, arena eller et hvilket som helst inngjerdet område med mykere underlag. Aldri push opplevelsen med en uegnet hest. Og bruk hjelm! Mange fall vil dumpe deg veldig nær hestenes føtter.

En flott øvelse som vil forberede deg på nødsituasjoner og gi deg bedre koordinering er å øve deg på å stige av. Mens du går, legg hendene på hestens nakke, skyv opp og sving benet over og hopp ned. Hvis du gjør dette nok ganger, vil du huske det instinktivt når du virkelig trenger å stige av i en hast. Hvis hesten stopper når den stiger av, belønn den. Du vil lære hesten å stoppe i tilfelle du faller av.

Vekten (fettet) til hesten vil enten gi trøst eller være en hindring. Tynne hester gir en direkte relasjon til musklene, mens tykkere hester gir komfort. Begge vil gi deg resultater, og mens mellomvektshest kan være best, hvis du har tilgang til forskjellige kroppstyper vil du bare forbedre læringen din. Overvektige hester har en tendens til å kaste ut bena på feil måte, og du vil miste den sanne balansefølelsen, så bruk den lubne hesten sjeldnere.

Når du først starter på linjen på en tur, konsentrer deg om å føle balanse. Vipper du til den ene siden? Prøv å flytte vekten til du føler deg sentrert. Den lærer deg også hvordan du får kontakt med setebeina. Prøv å “matche” hestens bevegelser, i motsetning til å være stiv og stram. Mens du går, gjør stopp/gå overganger, igjen “føler” bena under deg og musklene rundt deg.

Hvis du har en rolig hest, lukk øynene og ‘føl’ – denne praksisen vil spore informasjon til hjernen, og hvis du gjør dette regelmessig, vil du oppdage at forbedringene dine kommer raskere.

Trav og galopp

Beveg deg sakte, i ditt eget tempo gjennom gangartene. La aldri noen bevege deg raskere enn du er komfortabel med, da du kan miste all selvtillit og aldri sykle igjen.

Når du begynner travet, vil du ofte bli kastet frem og tilbake, og sender blandede signaler til hesten. Hvis du jobber konsekvent, vil balansen forbedres raskere enn hesten kan bli skadet. Husk at alt du gjør med hesten din er trening, til og med å prøve å ri bareback! Perfekt øvelse gjør mester.

Akselererer

Hvis du finner at hesten traver sakte i en sal, men setter fart barback, er det sannsynligvis fordi du griper og beveger bena rundt og bakover. Hvis det er tilfelle, gå tilbake til gåturen og gjenvinn balansen ved å strekke ut og gjøre flere øvelser. Når du har et problem, gå tilbake til de langsommere gangartene og tren det der ute.

Ikke bruk tøylene til å balansere

Et annet problem som dukker opp med barback-ridning er bruken av tøylene for balanse. Hvis du begynner å miste balansen, ta tak i manken i stedet for hestens munn. En hestemunn er et hellig sted som aldri bør kjenne misbruk, så prøv å ikke bli vanen med å strekke seg etter tøylene.

Hopping Barback

Hopping lar deg oppleve en av de mer spennende aspektene ved å ri uten sal. Før du begir deg ut i dette, sørg for at hesten er dyktig og selvsikker over små gjerder og stenger. Start med bakkestaver eller Cavaletti, flytt fra en enkelt stang og legg til gradvis etter hvert som du får selvtillit. Du kan etterhvert gjøre gymnastikk på longeline, men hvis du har kommet nok til å begynne å hoppe, kan det være lurt å ri fri fra longeline.

Tillit

En av de beste tingene du vil gå av med er økt selvtillit. Bareback riding innebærer et nivå av tillit mellom deg og hesten som ridning i en sal ikke vil lære så dypt. Det er en følelse av frihet, enhet og en begeistring som er vanskelig å like i noen annen sport. Etter hvert som du utvikler deg, vil du oppdage at du begynner å lære balansen intuitivt, og jeg sier alltid at for å sykle veldig bra, må du kunne bevege deg intuitivt i motsetning til mekanisk. Den eneste måten å oppnå dette på er å komme seg ut og fortsette å gjøre det. Det er som å sykle: når du først lærer er det med deg for alltid.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta