Håndballens fascinerende historie

H

Variasjoner på håndballspillet har blitt spilt over hele verden i tusenvis av år. Kjent som et av de eldste ballspillene, ble håndball spilt i Egypt for over fire tusen år siden, i det gamle Roma og av mange søramerikanske kulturer.

De gamle egypterne spilte en rekke ballspill. Det er funnet tegninger av egyptere som spiller håndball som dekorerer fem tusen år gamle graver ved Saqqara, som viser jenter i lag på to som spiller spillet. Baller brukt i egyptiske håndballer ble designet for å være både lette og holdbare – de var laget av et skinnskinn fylt med høy eller andre plantefibre som papyrus.

I Romerriket ble spillet kalt expulsim ludere, og ble spilt på baner kalt sphaeristas. Alexander den store sies å ha vært ansvarlig for å spre spillet blant greske kolonier i Italia i det første årtusen f.Kr., og derfra spredte det seg til andre land i Romerriket. Detaljene om hvordan spillet ble spilt i løpet av denne epoken er skissemessige, men det antas at det lignet på det som i dag er kjent som enveggshåndball.

I Frankrike i middelalderen ble spillet kalt jeux de paume (palmespill) og var populært blant både adel og bønder. Ballen ble laget av stykker av tettrullet tøy sydd sammen, og etter hvert som spillet utviklet seg ble hansker brukt for å tillate mer kraftfull treff av ballen. Denne formen for håndball antas å være en tidlig forløper for tennis – ettersom spillet utviklet seg i Frankrike, begynte spillerne å bruke større og større hansker, helt til de etter hvert begynte å bruke gjenstander som lignet tidlige tennisracketer.

I Amerika er håndballen over tre tusen år gammel, og har sin opprinnelse i Mexico. Håndballspillere er avbildet på malte keramikkgjenstander, skulpturer og veggmalerier funnet på arkeologiske steder i mange deler av Mellom-Amerika. Av spillene spilt av disse eldgamle sivilisasjonene, er det som ligner mest moderne håndball Rebotea a mano con pelota dura, eller “Hardball pelota rebounded with the hand”. Dette spillet ble spilt av Chichimeca-folket, på baner som målte 20 fot x 40 fot. Mange gamle ruiner i Mellom-Amerika inneholder slike domstoler, og sammen med mangfoldet av kunst som skildrer spillet, indikerer det at det var en viktig del av livet for disse eldgamle kulturene.

I disse dager er håndball en stadig mer populær sport – den har blitt en del av de olympiske leker, og mange internasjonale turneringer er dedikert til håndball – ikke overraskende er det egyptiske laget kjent for å være svært talentfulle, kanskje på grunn av alle sivilisasjonene i verden , de har spilt det lengst!

Merknad til utgivere: Bruk gjerne denne artikkelen i Ezine eller på nettstedet ditt; ALLE lenker må imidlertid forbli intakte og aktive.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta