Hestetrening – Hvordan stoppe en hest fra å svirpe

H

Balking er en av de mest skjerpende vanene en hest kan ha. Du er klar til å gå, men hesten er ikke og vil sannsynligvis ikke være det på en stund. Dette er et av de utfordrende hesteopplæringsproblemene.

En stiv hest står vanligvis og ser seg tilbake, som om den forventet at noe skulle skje bakfra, og han blir sjelden skuffet, for kusken gjør som regel luften varm med en salve av ord og susing av pisken. Ordene hans har absolutt ingen betydning for hesten, og naturlig nok blir han mer og mer forvirret og sansene hans mer og mer sløvet. Det ville vært bedre i stedet for å rope og kutte med en pisk å synge en sang og gå til siden og kutte gjerdet. Hestens forvirring ville endre seg til forbauselse og han ville sannsynligvis flytte.

Ingen hest svikter bare fordi den vil stå. Det er ingen grunn til at en hest skal boltre seg første gang; flere repetisjoner av årsaken, etterfulgt av en påfølgende handling, blir en vane, og vanen består når årsaken for lengst har opphørt å eksistere.

Balking er en forvirret, inaktiv og nesten ufølsom tilstand i sinnet som oppstår når hesten står overfor to motstridende problemer. For eksempel, hvis en hest med sterk vilje ønsker å gå til stallen og du rykker tilbake for å trekke ham i en annen retning, kan disse konfliktene forvirre ham. Siden han bare kan tenke på én ting om gangen, blir han forvirret og mutt og stopper opp. Hvis det første slaget eller to av pisken ikke tiltrekker oppmerksomheten hans til noe annet, vil andre bare låse sinnet hans og gjøre ham desto mer ufølsom for omgivelsene.

I et annet eksempel blir en ung ambisiøs hest koblet ved siden av en langsom, treg hest. Kommandoen “Stå opp” gis, og den ambisiøse hingsten hopper raskt frem, bare for å rykke i de ømme skuldrene og munnen hans, fordi den gamle hesten ikke adlød med en gang. Når dette gjentas noen ganger, blir han forvirret, fordi han ble rykket for å gå fremover og pisket for å gå bakover, og i sin forvirring kunne han bare stå og slenge.

Dette er det samme som når en mann med skarpt intellekt, som er en underholdende foredragsholder i vanlige samtaler, fryser når han blir bedt om å holde en tale. Han blir ute av stand til å si et ord, og så forvirret at han knapt kunne fortelle sitt eget navn og ikke vite nok til å sette seg ned. Det er noe av den samme sinnstilstanden som den stive hesten kommer inn i. Det ville være brutalt å misbruke mannen fordi sinnet hans ble inaktivt i de nye omgivelsene, og det er fortsatt mer brutalt å misbruke den balkende hesten med sine mindre mentale krefter. Men det er akkurat det mange gjør.

Løsningen kan overraske deg, og det samme kan mye av rådene gitt av professor Beery i sin serie med bøker om hestesport. Noen er sunn fornuft, men noen ekspertråd får deg til å lure på hvordan det noen gang ville fungere, men det gjør det.

Måten å stoppe en hest fra å stoppe eller svirre er akkurat som han forteller deg med øynene og ørene og bevegelsene i hodet at han er i ferd med å stoppe, si “Whoa” bestemt, og gi en kraftig skiftenøkkel på strekene. Ved å stoppe ham før han stopper av seg selv, har du forvirret ham og kastet ham i en gjennomtenkt stemning. Når du føler at du har fått oppmerksomheten hans trukket fra balking, gi et selvsikkert “Res deg opp” og samtidig et sidedrag på linen.

Naturligvis er det mer enn det, spesielt hvis du har å gjøre med en hest som er bekreftet i vanen, så du bør besøke http://www.HorseTrainingResources.com for hjelp med denne og andre hestevaner.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta