Kjør trygt med riktig rytterutstyr

K

Ridning er en spennende opplevelse som har blitt praktisert i mange århundrer. Hester selv har tjent oss lojale som arbeidsdyr, kjæledyr og til og med i krig. Nå setter de mer pris på konkurransesport der både mennesker og dyr viser forståelse for hverandre.

For ryttere er sikkerhet av største betydning uansett hvor erfarne de måtte være. En hest kan være svært godt trent, men det kan være tilfeller der svikt i kommunikasjon, miljøforhold eller helseproblemer kan utgjøre en risiko for sikkerheten.

Hjelm

I likhet med bruk av hjelmer i motorsykling, krever også ridning at ryttere beskytter hodet mot fall og støt. Selv mindre risting kan forårsake skade på hode og hjerne. Dessverre unngår noen prosent av rytterne fortsatt å bruke hjelm på den forutsetning at de er for “varme” og tunge. Dette er ganske enkelt ikke sant ettersom moderne hjelmer er veldig lette og faktisk er opptil 80 prosent lettere enn gamle modeller.

Når det gjelder mangel på ventilasjon, kan det ikke være lenger fra sannheten. Som motorsykkelhjelmer som har gjennomgått store endringer i design, har rytterhjelmer også utviklet seg til å bli veldig luftige, og ifølge studier føler du deg faktisk kulere i en hjelm enn uten en.

Når du kjøper hjelmer, se etter en som er FEI eller Standards Australia-godkjent. Du kommer over modeller som ikke har et stempel på sikkerhetsstandarder, men som har etiketter som “kun for kjole” i stedet. Vet at de ikke er ment for riktig ridning. Det er tilfeller der forbrukere uforvarende har kjøpt hodeutstyr som ikke er designet med sikkerhetsstandarder og har endt opp med å betale den ultimate prisen.

Sikkerhetsvest

Ryggraden, ribbeina og indre organer vil alle slå hardt hvis du faller. Så klumpete og vanskelig som det føles først, kan det å ta på seg en sikkerhetsvest i stor grad redusere risikoen for alvorlig skade. Den er polstret for beskyttelse og ventilert for å forhindre opphopning av overdreven varme. For sporadiske ryttere som ikke hopper eller løper, blir vest ikke sett på som en nødvendighet. Imidlertid er det flere fornøyelsesryttere som bruker dem enn før, så du bør også vurdere det samme.

Et verdifullt trekk ved vester er at hoveddelen ikke hindrer kroppen eller armene, og noen bærere rapporterer at de kan opprettholde stillingen bedre når de har på seg en.

Til en høyere pris kan du kjøpe vester med luftbeholdere som blåser dem opp hvis du plutselig må demontere.

Støvler

Ridestøvler er en annen grunnleggende sikkerhetsutstyrskomponent da de forhindrer at føttene glir gjennom stigbøylene. De beskytter også føttene mot gnagsår forårsaket av salens skinn. Robuste tær forhindrer skade i tilfelle hesten din ved et uhell tråkker på føttene, en vanlig forekomst spesielt hos nye ryttere.

Moderne støvler har hæler på ikke mer enn en tomme som tjener like godt som eldre høyhælte støvler.

Det er flere stiler av fottøy med generelle formål, kjole, felt og jaktstøvler er noen eksempler. Velg en som tilfredsstiller dine krav, og velg kvalitet over lav pris.

Hansker

Tøyler kan forårsake brannskader og blemmer i hendene, så hansker må brukes selv for lett ridning. Vanlige hansker bør ikke erstatte de som er designet for ridning, ettersom de er for glatte og ikke tåler slitasje. Velg bare hansker som oppfyller sikkerhetskravene, selv om de koster en større sum.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta