Kjør uten frykt – Bygg selvtillit og kontroll i sinn og kropp

K

Selv blant erfarne ryttere kan frykt eller angst virke som en uoverstigelig hindring i ridning eller bare å være rundt hester. Hesten din skremmer og du blir skadet, du opplever smerte og mister evnen til å være avslappet og smidig, du ser noen andre bli kastet. Alle disse hendelsene kan forårsake angst og overdreven fryktelige reaksjoner. Fordi hester stiller seg inn på våre følelsesmessige tilstander, kan angsten vår forårsake uønsket oppførsel som å sky eller det som virker som ulydighet. Når vi er rolige og trygge pleier hestene våre å være de samme. Angst er en lært respons på den oppfattede muligheten for fare. Ryttere kan lære å overvinne negative reaksjoner på angst, holde seg i øyeblikket og nyte tiden på hesten. Frykt er en naturlig, normal og nødvendig reaksjon på umiddelbar trussel og fare, for eksempel når hesten din plutselig snurrer og boltrer seg. For å ri godt og holde med hesten kan du lære å holde deg avslappet og festet til salen selv i fryktelige øyeblikk.

Frykt eller angst kan virke som en uoverkommelig hindring i ridning eller bare å være rundt hester. Mange ryttere er redde til en viss grad. For noen betyr det å ha en sunn omtanke for hester, for andre betyr det å ikke oppnå det de ønsker med hester, og for andre betyr det å ikke ri. Selv om det er en forskjell mellom frykt og angst, kan begge føre til at ryttere mister sikkerheten i salen og at hester reagerer med å skremme eller bli anspent. Frykt er en naturlig, normal og nødvendig reaksjon på umiddelbar trussel og fare. Angst er en lært respons på den oppfattede muligheten for fare. Mens noen ryttere holdes tilbake fra sine reaksjoner på frykt som fremkaller hendelser og angst, lærer andre å kontrollere tankeprosessene og følelsesmessige og fysiske reaksjoner fremkalt av begge.

Har du sett en person tilsynelatende flyte sammen med den skyende hesten sin, og ikke engang støte i salen? Den personen har lært å overvinne det naturlige instinktet til å stivne mot fare – frykt er der, men kroppen deres reagerer på en måte som holder dem på hesten. Har du venner som ser ut til å holde seg rolige på hesten sin selv når du vet at de er engstelige? De har lært å overvinne naturlige reaksjoner og holde seg avslappet og tilstede. De gode nyhetene? Alle kan lære å overvinne negative reaksjoner, enten det er frykt eller angst. Gjennom en rekke mentale og fysiske øvelser, inkludert mindfulness og kroppsbevissthetstrening, kan du lære å identifisere hvordan sinnet og kroppen skaper angst og deretter lære å skille forskjellen mellom avslappede, harmoniske tilstander og fryktede eller engstelige tilstander. Ved å øve på å ha kontroll over hvordan du opplever avslapping og hvordan du kommuniserer følelsene dine gjennom kroppen til hesten din, kan du overvinne reaksjoner som saboterer ridningen din og opprører hesten din. I tillegg kan du lære spesifikke måter å bevege deg med hestens bevegelse på, selv om det er plutselig og uventet, slik at du er trygg i salen.

Hester, som flokkdyr, leser og speiler vår følelsesmessige og fysiske tilstand. Når rytteren er rolig og selvsikker, har hesten en tendens til å være det også. En engstelig rytter gjør hesten mer sannsynlig å være anspent, skummel eller ikke ta hensyn til rytterens hjelpemidler. Ved å lære å roe mentale og fysiske aspekter av angst og lære å endre vår fysiske respons på frykt, kan vi holde hestene våre rolige, lydhøre og oppmerksomme på våre ønsker.

Hvordan virker dette? Hjernen registrerer en trussel fra miljøet eller fra et minne eller en tanke og overfører frykt til kroppen via nevrokjemikalier. Kroppen reagerer ved å forberede seg på å flykte eller konfrontere trusselen. Hvis trusselen oppfattes som intens, kan hjernen reagere med panikk og oversvømme hjernebarken med kjemikalier som resulterer i uorganisert oppførsel som frysing eller panikk – reaksjoner som får deg til å falle av og hesten din blir mer redd. Frykt/angstresponser er like om kroppen reagerer på en faktisk trussel, et minne eller en leksjon. For eksempel, en hest prøver å slå deg av (faktisk trussel), da du var barn, slo en hest deg bort (minne), en forelder sa til deg at du aldri skulle ri på hest fordi de vil gå (leksjon). Sinnet ditt skiller kanskje ikke mellom disse tre typene opplevelser. Kroppen din vil reagere på en leksjon på en lignende måte som den reagerer på hesten som faktisk gir seg. Ved å bruke et nybegynnersinn når du sykler kan du lære å trene sinnet ditt til å reagere annerledes på minner og leksjoner og handle riktig mot umiddelbar trussel.

Et nybegynnersinn er åpent for erfaring, det er aksepterende og ikke-dømmende og det reagerer på øyeblikket. I motsetning til dette tenker ekspertene på forhåndsdommer, forventer forestilte utfall og vet hva som vil skje (selvoppfyllende profeti). Og selv om du kanskje ikke er i stand til å kontrollere en faktisk hendelse (en plastpose skremmer hesten din), kan du lære å kontrollere reaksjonen din. Å lære å sitte med hestens bevegelser for å få et sikrere, harmonisk sete er ett skritt mot å opprettholde kjølig selvtillit. En annen er å lære å forbli i de faktiske forholdene i det nåværende øyeblikk. Min søster Wendy Morseth er en klinisk psykolog som jobber med mennesker for å overvinne frykt og angst. Vi har gått sammen og tilbyr clinics for ryttere som ønsker å oppleve gleden ved å ri uten frykt. For mer informasjon se: sitthetrot.com/RideWoFear.htm.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta