Kontrollerer Squash Vine Borer

K

Nylig sendte en produsent fra Storbritannia oss et bilde av skader på et gresskaranlegg og ville vite hva det var og om det kunne kontrolleres. Dette skadedyret hadde tilsynelatende vært et problem lenge, i den grad det var tvilsomt om det var verdt å plante gresskar eller squash igjen.

Som alle grønnsaker er gresskar og squash ikke fremmede for sykdommer og insekter. Squash Vine Borer (Melittia cucurbitae), som var det som påvirket vår dyrkeres gresskar, er bare ett av skadedyrene som påvirker medlemmer av cucurbit -familien (medlemmer inkluderer gresskar, squash, courgette, agurker, meloner osv.). Foruten Storbritannia lever Squash vinbore i de fleste tempererte områdene i Nord -Amerika, men ikke på Stillehavskysten. Dette skadedyret er kjent for det faktum at du ikke kan se det før det er for sent (når planten visner og ikke blir frisk når den vannes). En nær undersøkelse vil avsløre at stammen er kuttet like over bakkenivå.

Symptomer

Når du undersøker bunnen av berørte planter, vil du legge merke til et lite hull og litt frass (sagflislignende avføring). Hullet er et tegn på tilstedeværelsen av Squash Vine Borer. Hvis det er flere borere, kan disse skadedyrene faktisk få stammen til å bryte – spesielt hvis det blåser – eller råtne, avhengig av været. Skaden vil også forhindre at planten tar opp vann og næringsstoffer, noe som til slutt vil få den til å dø.

Squash Vine Borer er larver av en svartmølart som angriper både ville og dyrkede varianter av squash. Møllen ser ut som en bie eller veps på grunn av bevegelsene, og de lyse oransje skalaene på bakbena. Den har et vingespenn eller rundt 25 til 37 mm (1 – 11/2 in). Hunnene legger vanligvis rødbrune egg på bladene, og når de klekkes borer larvene seg inn i bunnen av stammen; larvene utvikler seg og spiser inne i stilken, til slutt dreper bladet. Fra bladet vandrer larvene til hovedstammen, og med nok fôringsskade på stammen kan hele planten dø.

Squash Vine Borers kan påvirke hubbard squash, gresskar, zucchini, kalebasser og andre squash. Det er ikke vanlig å finne dem på meloner eller agurker. Control Gardeners synes Squash Vine Borer er en vanskelig skadedyr å bekjempe. Noen prøver å unngå det ved å timing produksjonssesongen til høsting før skadedyrene kan bygge seg opp, eller etter at de har nådd toppen. Imidlertid er det kulturelle kontrolltiltak som kan iverksettes.

Ettersom Squash Vine Borers overvintrer i jorda som larver i kokonger, vil det hjelpe å fjerne og ødelegge gamle vinstokker etter høsting. Tilling jord vil også bidra til å ødelegge eventuelle kokonger som kan være der. Fugler vil også hjelpe deg med denne jobben når jorda er bearbeidet.

Når avlingen er plantet, og hvis du er årvåken, kan du kanskje fjerne egg når de vises. Ettersom larvene vanligvis borer seg inn i stammen nær bakkenivå, kan et papir eller annen innpakning ved bunnen av stammen hjelpe som en barriere. Hvis du merker at planten visner eller et hull i bunnen av stammen, er det mulig (hvis du er veldig forsiktig) å åpne stammen og fjerne larvene, og deretter dekke stammen med fuktig jord slik at den kan vokse mer røtter. Faktisk hvis du oppdager et hull, kan du til og med hape fuktig jord over det berørte området for å prøve å fremme ny rotvekst slik at planten ikke dør.

Et gammelt triks for dyrking av gresskar og squash er å dekke vintreet med jord på forskjellige punkter langs lengden, og forårsake roting på flere punkter og derved fortsette å mate frukten som utvikler seg til tross for tap av den opprinnelige stammen. Etter at vintreet har slått rot på flere punkter, kan den infiserte delen av planten kuttes av, sammen med en annen tomme der larvene spiser i sunt vev, uten vesentlig skade på planten. Raddeksler er et annet alternativ som kan brukes opp til blomstring.

Noen gartnere bruker plantevernmidler, men disse er ineffektive etter at larvene er inne i planten. Det anbefales heller ikke, da disse plantevernmidlene som brukes til å drepe den voksne møllen, kan forurense blomstene og dermed drepe pollinatorer gjennom forgiftet nektar eller pollen.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta