Leg Yield, Half Pass og Side Pass – Hva er forskjellen mellom disse 3 bevegelsene?

L

Jeg synes det alltid er en god test av noens sanne dressurkunnskaper å høre hva de sier når hesten deres gir et bein. Hvis jeg hører dem si at hesten min nettopp gjorde en halvpasning eller sidepassering, så er det en ganske god indikasjon for meg, at uansett hvor mye ekspert de tror de er, at de egentlig ikke har en veldig god forståelse av det grunnleggende innen dressur.

Det er imidlertid ikke uvanlig at beinflyten, halvpasnings- og sidepasningsbevegelsene forveksles med hverandre og det er ikke noe å være flau over…Jeg visste heller ikke forskjellen da jeg først startet! Ja, de har alle en funksjon den samme, hesten beveger seg sidelengs av rytterens benstøtte, men det er omtrent der likhetene slutter.

Så hva er forskjellen mellom de 3?

Ben Yield

Benytelsen er når hesten beveger seg fremover og sidelengs samtidig, samtidig som den holder kroppen så rett som mulig med en liten mengde fleksjon vekk fra retningen den reiser i. Dette betyr at hvis hesten din reiser til venstre, de vil ha en liten mengde fleksjon til høyre og omvendt.

Det er grunnlaget for alle andre mer avanserte sidebevegelser.

Halvt pass

Den tekniske definisjonen av et halvt pass er når hesten beveger seg diagonalt fremover med en liten mengde fleksjon mot retningen den reiser. Forehand kan være veldig litt foran bakparten.

Men jeg føler at den enkleste måten for folk flest å huske på er at hesten rett og slett blir bøyd i motsatt retning av hva den ville vært i benytelsen. I beinflyten bøyes de bort fra retningen de reiser, mens de i halvpasset bøyes mot retningen de reiser.

Halvpasningen er en rimelig avansert dressurbevegelse som kun bør prøves på en hest som har meget god samling og veletablerte, grunnleggende sidebevegelser (leggutbytte, skulder-inn, travers).

Sidepass

Strengt tatt er sidepasset egentlig ikke en dressurbevegelse, selv om det kan være nyttig å inkludere i trening. En sidepassering kan utføres på bakken eller under sal og innebærer ganske enkelt at hesten beveger seg sidelengs uten reell fleksjon og ingen bevegelse fremover i det hele tatt.

I motsetning til benutbytte (som nylig har blitt tatt med i noen dressurtester) og halvbestått, brukes ikke sidepass i noen offisielle dressurkonkurranser.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta