Rideinstruksjon – Hvordan gjenkjenne halthet i hodelag

R

Ofte en forvirrende og vanskelig å diagnostisere tilstand, halthet i hodelag blir også referert til som Zügellahmheit eller “tøylehalt” på tysk. Det er viktig at du ser nøye på fjellet mens du rir ham for tegn på ubehag som må tas vare på så snart som mulig.

Hva er tegnene på halthet i hodelag?

En hest som fremstår som helt fin mens den er i paddocken eller som er longert i grime, kan bli halt når den blir ridd eller kastet i hodelaget. Når dette skjer, sies hesten å være “tømmingshalt” og kan manifestere seg i ujevn hodenikking, hesten ser ut til å være halt i det ene forbenet, eller ser ut til å ha ryggsmerter eller stivhet.

Hesten vil lene seg mot den ene tøylen og vekk fra den andre, noe som vil påvirke skrittene hans når han går eller traver. Tilsynelatende halthet skyldes hestens ubalanserte kontakt da den kan virke skjev og kan forkorte skrittet i det ene bakbenet for å kompensere for leningen til den ene siden.

Halthet i hodelag kan påvirke en hest uavhengig av energinivå eller helse. Hvis en hest ikke styres riktig i de tidlige fasene av treningen, kan selv en erfaren rytter uforvarende forårsake tilstanden ved å tvinge dyret til å overanstrenge seg. Hesten kan svinge mellom å være nølende og å skynde seg frem. Hester kan ikke vise atferden i et utvidet trav, men i samlet trav kan de prøve å gå over bittet og nekte å gå frem. Nikkende hode og ikke-symmetrisk stepping er også vanlig.

Hva er årsakene til halthet i hodelag og hvordan kan det behandles?

En rytter som mangler balanse og er stiv i den ene armen kan forårsake halthet i hodelaget. Rytterstivhet resulterer i et feste som ikke er i stand til å slappe av i ryggen. Som et resultat blir hestens ben tvunget til å jobbe hardere for å kompensere for ubalansen. Dette kan resultere i en skade på hestens ben på grunn av ujevn belastning.

Det er viktig at rytteren lærer å utvikle et balansert sete og riktig og lik kontakt på begge tøyler hvis hesten viser tegn på hodelag. La dyret oppdage hans naturlige skritt og rytme uten å forhaste ham mens du rir fremover.

Det vil kreve mye tålmodighet å korrigere en hest som har vært tøylehalt i lengre tid. Å lære å fungere uten å være skjev vil ta litt tid å venne seg til. Når bevegelsesmåten hans er korrigert for å opprettholde en jevn, fleksibel kontakt, vil han prestere ordentlig når han er i salen.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta