Tungehenging hos hester – årsaker og kur

T

Profil av en tungehenger

Rubesca ble gitt til meg gratis, en liten atten år gammel kastanje fullblod med en rekke dårlige vaner, en av dem var tungehenging. Den store muskelen sluppet ut av venstre side av munnen hennes nesten uten stans: hun så latterlig ut.

Hvem hadde trodd at hun skulle bli den beste hesten jeg noen gang har eid, og vunnet utallige endagsarrangementer, dressur- og sprangkonkurranser?

Omtrent ett år inn i forholdet vårt hadde hun sluttet med tungehengevanen, noe som fikk meg til å lure på hvorfor hester henger med tungen og om min måte å “kurere” Rubesca på er vanlig?

Årsaker til tungehenging

I sin artikkel “Hjelp for tungemotstand” uttaler Jessica Jahiel, PhD, kliniker og foreleser, at “tungeslenging vanligvis er en reaksjon på smerte.”

Tennproblemer

Årsakene til munnsmerter varierer. Brenda Imus, fra Brenda Imus Gaited Horse Services foreslår å få tennene undersøkt og flytet, da det er mulig at tennene skjærer seg inn i hestens tunge når bittet settes inn. Dyret henger den for å unngå smerten.

Biten

Begge ekspertene påpeker at tungen til en hest er veldig tykk. Det er lite eller ingen plass til biten, en innretning som får ham til å spytte. Han må kunne svelge det spyttet komfortabelt. Hvis bittet er for stort, holdes for sterkt eller nesebåndet lukker munnen for tett, må han få tungen ut av veien for å svelge.

Hestenes munn er forskjellig, men Dr Jahiel anbefaler å finne “den tynneste, jevneste biten som vil være mest behagelig for hesten din.”

Min egen erfaring støtter dette. Jeg endret tidlig Rubescas tykke leddsnaffle til en tynnere, glattere Happy Mouth. Jeg brukte denne myke gummibiten selv om hun var enormt sterk langrenn. For det gjorde henne ikke vondt, lyttet hun, og jeg tror dette bidro til at hun til slutt glemte å tulle med tungen.

Jeg rir sønnen hennes i en ganske tynn fransk lenke, som Dr. Jahiel anbefaler for hester med tykke tunger og lave ganer. Han er fornøyd med det og henger ikke med tungen.

Rytterens hender

Når tennene er sjekket og riktig bits satt inn, må vi ryttere være forsiktige med hendene. Dressurdommere behandler tungeheng som “motstand” fordi det så ofte er en reaksjon på rytterens hender.

Det er viktig å ikke bruke hestens munn for balanse. Det hjelper å forestille seg hvordan vi ville følt hvis noen hvilte på et skaft satt inn i vår egen munn.

Dr. Jahiel understreker viktigheten av å opprettholde jevn kontakt med begge tøyler: noen ganger er tungen slengende en reaksjon på for mye trykk på den ene siden av munnen.

Understreke

Brenda Imus inkluderer stress og kjedsomhet som årsaker til at tungen henger hos hester, og foreslår å variere arbeidet i områder med plass til å strekke seg og bevege seg. Til dette vil jeg legge til å snu hesten så mye som mulig med vennlige ledsagere, og redusere tomgangstiden hans i båsen.

Imus sier også at vanen kan være “så inngrodd at selv etter at alle stressfaktorene er fjernet, vil (hesten) trenge å holde tungen fysisk på plass til han blir vant til det.”

Det er et synspunkt jeg ikke kan dele.

Ikke besatt

Jeg pleide Rubesca med daglig TLC og red henne som om hun ikke hadde noen særheter. Arbeidsmengden hennes var variert, med flere stiturer i uken.

Jeg var ikke besatt av at tungen hennes hang (eller logrende med hodet, bit-snapping, etc.) og konsentrerte meg om å ri henne så følsomt som mulig, med jevn kontakt og jevnt tøyletrykk. Jeg tok det sakte.

Over tid la jeg merke til at tungen hennes holdt seg i munnen i lengre perioder. Som Dr. Jahiel sier, forsvinner ikke dette problemet over natten. Men det gikk unna. Jeg hadde fjernet alt som kunne forårsake smerter, stress eller kjedsomhet hos hoppen min og sluttet å bekymre meg for tungen hennes.

Jeg snakket med trenere som har prøvd forskjellige måter å hindre hester i å henge med tungen. Etter å ha tatt opp mulige fysiske problemer, fant de at kunstige forsøk på å begrense hestens tunge forverret problemet.

Disse hestemennene og -kvinnene bruker den samme enkle metoden som jeg snublet over: hold hesten glad, ignorer vanen hans og den vil forsvinne.

Ressurser:

Jessica Jahiel, PhD Hjelp for tungemotstand

http://equisearch.com/horses_riding_training/english/dressage/eqjahiel3496/

Brenda Imus, Hesten min henger sin -hortunge ut av munnen hans

http://www.gaitsofgold.net/index.php?option=com_content&view=article&id=453:my-horse-is-hanging-his-tongue-out-of-his-mouth&catid=24:gaited-horse-training- artikler&itemid=5

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta