Utrolig innsikt fra en hestetreningsekspert fra slutten av 1800-tallet!

U

Kunne en hestetrener, født for rundt 154 år siden, lære oss noe nytt i dag? Ville metodene være gamle, eller ville de være nyttige?

Svaret er et rungende Ja!, de er enormt nyttige.

Hestetreningseksperten det refereres til heter Jesse Beery. Beery var en verdensberømt hestetrener fra slutten av 1800-tallet som hadde fantastiske evner med hester.

Heldigvis består Beerys hemmeligheter etter alle disse årene. Informasjonen hans finnes i boken hans han skrev på slutten av 1800-tallet. Imidlertid finnes det svært få eksemplarer av boken hans. Det er praktisk talt umulig å finne en original – langt mindre en som er lesbar.

Her er en delvis lesning fra det første kapittelet i Beerys bok:

Frykt er hovedmotivet som får hingsten til å motstå trening. Det er naturlig for ham å sparke mot en ukjent gjenstand i hælene, å trekke hodet ut av grimen som fra en felle, og hvis han er dårlig, slå og bite hvis han ikke forstår deg godt.

Frykten hans styres av hans følelse av berøring, syn og hørsel; og det er gjennom disse sansene vi oppnår mestring, og samtidig fjerner frykten hans for grimen, kappen, selen og vognen. Dette er de faste lovene som styrer handlingene til alle hester, og opplæringen av en hingst er bare å lære ham å ikke frykte arbeidsapparatet, men å respektere sin herre og adlyde hans kommandoer så snart han har lært hva de betyr.

Hver av disse sansene må læres opp før hingsten trenes. En hingsts utdannelse kan i stor grad sammenlignes med et barns. En hests resonnement er begrenset til hans tidligere erfaring. Så vi må resonnere med ham ved handlinger alene. Derfor viktigheten av å begynne hvert trinn med føllet riktig; for ved våre gjerninger lærer han.

Den vellykkede skolemesteren har først som mål å lære barnet å ha tillit til ham. Derfor er den første leksjonen vi gir hingsten ganske enkelt å lære den å ha tillit til oss og at vi er dens beste venn og ikke har til hensikt å skade den.

Boken fortsetter med den første leksjonen en hingst skal ha som er

“Hvordan få en følles selvtillit.”

Heldigvis oppdaget hestetrener Andy Curry en leselig kopi og gjorde den tilgjengelig for hesteeiere som ønsker å lære denne utrolige informasjonen.

Andy Curry oppfordrer ansvarlige hesteeiere til å sjekke inn i Jesse Beerys bok og lære hva den har å lære.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta