You Say Merliton, I Say Mirliton – En Merliton med et hvilket som helst annet navn smaker like søtt!

Y

For de av dere som ikke bor i verken California, Florida, Louisiana eller Latin-Amerika, er du kanskje ikke kjent med en merliton. Kanskje navnene, chayote, grønnsakspære, mangosquash, cho-cho, xuxu eller christophene ringer en bjelle. De refererer alle til denne allsidige kalebasslignende grønnsaken som dyrkes rundt om i verden og kalles med forskjellige navn. Historisk sett var det en primær mat for aztekerne og mayaene.

Hva er egentlig en Merliton?

En merilton er en spiselig plante av Curcurbitaceae (kalebass) familien sammen med meloner, agurker og squash. Den dyrkes på en vintreet. Det ser ut som en lysegrønn stor pære, lik fargen på et Granny Smith-eple. Innsiden er en lysere farge med et mykt stort frø.

En merliton kan fikses på like mange måter som en søtpotet. Den kan fylles, stekes, bakes, moses, kremes, syltes og smøres. Fyllet gir en flott vaniljesaus. Den kan spises rå og serveres kald i salater. Det gir en velsmakende suppe, og merlitonfritter er en populær erstatning for pannekaker.

Mange sier at merlitons kan erstatte enhver oppskrift som krever squash. Men jeg vil legge til, for enhver oppskrift som krever søtpotet også.

Merlitons er en lavkalorigrønnsak, bare 40 kalorier per kopp. De er også lav i natrium og en god kilde til fiber. De er rike på aminosyrer og vitamin C.

Hvordan smaker en Merliton?

Det smaker godt! En merliton smaker lik sommersquash, men litt søtere. Den ytre teksturen er en krysning mellom en potet og en agurk. Innsiden ligner mer på en aubergine. Jeg foretrekker den kokt, men mange spiser den rå eller syltet.

En flott mellommåltid med lite kalorier er å kutte i strimler og koke. Mariner med mager salatdressing i kjøleskapet. Strimlene er en god matbit når du leter etter noe raskt å knaske på.

Hvor kjøper jeg en og hvorfor er Merlitons så gode?

Selv om merlitons var hjemmehørende i Mexica og Mellom-Amerika, dyrkes de nå over hele verden. De kan finnes i etniske markeder, inkludert asiatiske, indiske, filippiske, karibiske og latinamerikanske. De kan finnes i ditt lokale “super” supermarked, men kalles mest sannsynlig ikke en merliton.

Merlitons er flotte fordi de smaker så godt og kan fikses på så mange forskjellige måter. Men best av alt har de fleste aldri hørt om dem. Jeg bor i Texas og for meg er de mine hemmelige våpen. Når jeg ønsker å WOW vennene mine med min matlagingsevne, lager jeg en rett med merlitons. Min Cajun merliton og rekesuppe har naboene mine som tigger om mer!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta